Ce este „monologul interior”, cum te ajută și ce înseamnă dacă nu îl ai

de: Iulia Kelt
31 01. 2023

Într-un videoclip publicat pe YouTube, o femeie care se presupune că nu ar avea monolog interior a explicat cum îi afectează acest lucru viața de zi cu zi.

Kirsten Carlson a declarat pentru canalul de YouTube PA Struggles amănunte despre fenomenul surprinzător de comun care pe ea nu o caracterizează.

Unul dintre principalele lucruri pe care gazda și alți utilizatori de internet au dorit să îl știe a fost cum gândește și cum știe că gândește această femeie, fără naratorul interior care ne caracterizează pe majoritatea dintre noi.

„Pentru că îl văd”, a spus ea în videoclipul de pe YouTube.

„Nu știu, pur și simplu simt că informațiile sunt acolo și pot să beneficiez de ele”, a adăugat ea. „Este ca și cum sunt fișiere, sunt categorii de informații în capul meu și pot să le accesez dacă am nevoie de ele”.

De când a aflat că există monologuri interioare, ea a spus că a încercat să stea în fața unei oglinzi și să vorbească singură în capul ei.

„Am încercat să fac asta de când am aflat că există un monolog intern și ajung să vorbesc cu voce tare cu mine, așa că majoritatea conversațiilor mele sunt cu voce tare”, a explicat ea.

Studiul care a încercat să facă lumină în acest caz

Un mic studiu din 2008 a încercat să obțină o imagine de ansamblu a modului în care gândesc oamenii.

„Subiectii au simțit ca vorbeau cu ei înșiși în interior în 26% din toate cazurile”, a scris, ulterior, echipa de cercetători, în Psychology Today.

„Ce-i drept, au existat diferențe individuale mari: unii subiecți nu au experimentat niciodată vorbirea interioară; alți subiecți au experimentat vorbirea interioară în până la 75 la sută din eșantioane. Procentul mediu dintre subiecți a fost de 20 la sută. Unii oameni vorbesc mult singuri, alții niciodată, alții ocazional”, s-a concluzionat.